Om Enestående Familier

Nasjonal leder Trude Sletteberg

Enestående familier er et aktivitetstilbud startet av den landsomfattende organisasjonen IOGT.

Aktivitetstilbudets nasjonale koordinator leder Trude Sletteberg finner du på IOGTs kontor i Sandefjord, tlf: 33 45 32 27 eller via mail til trude.sletteberg@iogt.no

Noen av oss som er med i Enestående familier lever sammen med barna våre hele tiden, andre har barna boende hos oss over kortere eller lengre tid. Noen av dem som blir med hos oss bor ikke engang alene med barna sine, men har partnere som ikke er sammen med familiene sine så mye i helgene. Uansett livssituasjon kan vi ha glede og nytte av påfyll og inspirasjon i det krevende og spennende arbeidet foreldrerollen er, tror regionkonsulent Trude Sletteberg som tok initiativet til opplegget i 2008. Nå er mer enn 3500 familier registrert hos oss, og arbeidet finansieres stort sett av statlige midler.

Dette er også et tilbud man kan droppe innom sporadisk

Hun forteller entusiastisk at IOGT med opplegget vil bidra til at foreldre kan senke skuldrene samtidig som de bygger gode nettverk rundt familiene sine uavhengig av hvilke økonomiske forutsetninger de har. Vi samler barn og foreldre til rimelige, morsomme og hyggelige tiltak i helgene. IOGT gleder seg over å kunne tilby vanlige og uvanlige lørdags- eller søndagsaktiviteter til helt vanlige og uvanlige enestående familier. IOGT vil nemlig gjerne bidra til gode helgeopplevelser for barn og voksne. Etter hvert som tilbudet har blitt større har man også stadig flere aktiviteter i skolens ferier. Skal man få bygget nettverk ut av dette, er det selvsagt et poeng at man møter opp flere ganger, men dette er også et tilbud man kan droppe innom sporadisk. Hvem som helst kan henge seg på tilbudet underveis i løpet av året. Du kan også finne oss på Facebook under navnet «Enestående familier». Der ligger det masse bilder fra samlingene våre. Der kan du også komme i kontakt med andre som deltar.

Det kan være en blandet opplevelse for noen familier når «kjernefamiliene» rundt en reiser av sted til sine helge- og ferieaktiviteter, forklarer Sletteberg. IOGT velger derfor å legge sine samlinger for enestående familier på lørdagene eller søndagene litt utpå dagen. Som oftest gjør vi morsomme ting sammen med barna, andre ganger arrangerer vi for eksempel gjøglerkurs for barna og en annen type kurs for oss voksne samtidig i hver sine rom, forteller Sletteberg. Slik kan foreldrene få spennende påfyll i sine liv, samtidig som barna blir tatt godt vare på rett i nærheten.

– Vi er veldig opptatt av at deltakerne skal få prege tilbudet

Vi har fått hjelp til å finansiere det vi finner på slik at økonomi ikke skal være noe hinder for å delta. Vi tilbyr mange ulike aktiviteter i løpet av året. Hva vi skal finne på fra gang til gang, er i stor grad opp til de familiene som blir med, forteller Sletteberg. Så langt har korte turer ut i naturen med innlagt grilling vært populært. Vi har også bowlet, vært i svømmehallen, gått på skøyter, vært på hyttetur, kjørt slalom, hatt juleverksteder, vært i akebakken, besøkt de fleste fornøyelsesparker rundt i landet, klatret oss svette i klatreparker, kjørt GoKart, svømt i Morild, feriert sammen både i telt og hytter og kost oss i sammen både på julaften og på 17. mai. Ta en titt på aktivitetskalenderen øverst på siden, så ser du at vi har et stort mangfold av aktiviteter tilpasset alt fra barnehagebarn til tenåringsfamilier.

Vi skaper noe sammen som voksne og barn vil ha, sier Sletteberg. Hun regner med at de fleste av dem som oppsøker dette tilbudet ikke kjenner de andre som kommer. Hun legger derfor stor vekt på at deltakerne skal bli raskt kjent. Sletteberg forteller at folk kan bli med når de har lyst og anledning en helg, men kan bruke helgene til andre ting når det passer bedre. Dette skal være lettvint og moro å være med på.  De fleste som har vært med en gang kommer igjen, og mange tar med seg folk de kjenner neste gang. På noen arrangement er det lange ventelister og fullbooket få minutter etter at invitasjon er sendt ut.

IOGT ønsker å komme i kontakt med foreldre rundt omkring i landet som kan tenke seg å starte opp grupper der de bor. IOGT er en religiøst og partipolitisk nøytral organisasjon som blant annet arbeider for at mennesker skal ha et fritt, rikt og meningsfylt liv. Alle våre arrangement er alkoholfrie, til glede for både barn og voksne. De som ønsker bli ledere hos oss må gjennomføre vår lederopplæring. Vi vektlegger personlig egnethet ved utvelgelse av ledere, og de aller fleste av våre ledere har selv lang erfaring med å være alene med barn, sier Sletteberg avslutningsvis.

Noen av de flotte lederspirene fra forrige lederkurs.

Noen av de flotte lederspirene fra forrige lederkurs.